Osamäärän integrointi
Osamäärät integroidaan pääsääntöisesti potenssifunktion integraalikaavalla. Muista, että ne jakautuvat usein kahteen haaraan, kuten aiemmin laskettu integraali:
Tälläiset osamäärän integraalit saadaan laskettua tutuilla menetelmillä kaikissa muissa tapauksissa paitsi silloin, kun nimittäjässä on ensimmäinen potenssi. Muistamme derivoinnista, että luonnollisen logaritmin derivaatta antaa funktion 1/x, tästä seuraa
Itseisarvomerkit logaritmin sisällä varmistavat, että tulos on määritelty samassa joukossa kuin integroitava funktiokin (eli x saa kaikki arvot paitsi arvon 0).
Jos alakerrassa on pelkän x:n sijasta jokin funktio, täytyy sen sisäfunktion derivaatan jälleen löytyä integraalin sisältä. Muuten laskukaava on sama
Funktion nollakohdat täytyy poistaa määrittelyalueesta. Tästä syystä meillä on paloittain määritelty funktio, jonka eri paloihin tarvitsemme omat integrointivakiot.
Yksinkertaisin esimerkki tästä on
Nimittäjän nollakohta jakaa funktion kahteen haaraan
Integraali jaetaan kahteen alueeseen nollakohdan eri puolilla
Jälkimmäisessä palassa voidaan unohtaa itseisarvomerkit, koska funktio 2x+1 on tässä alueessa positiivinen.
Esimerkki 1: Integroi
Jälleen jälkimmäisessä haarassa logaritmin sisällä oleva funktio on positiivinen (eksponenttifunktio on aidosti kasvava), joten itseisarvomerkit voidaan jättää pois.
Esimerkki 2: Olkoon x välillä
Laske tangentin integraali
Annetussa alueessa cos(x) on positiivinen, joten nimittäjällä ei ole nollakohtia. Lisäksi tiedetään, että -sin(x) on kosinin derivaatta joten
Jos välille osuisi nimittäjän nollakohtia, tulisi integraalifunktiosta jälleen paloittain määritelty. Tangenttia integroitaessa täytyy siis olla erityisen varovainen integrointialueen suhteen.